zondag 8 mei 2016

400km kwalificatie rit


Vrijdagavond 22 april stonden Rob en ik aan de start van het 400km brevet in Zwolle. Om bij de start te komen was ik 's middags naar Hilversum gefietst. Hier was Rob aan t werk en kon ik mijn velo naast die van hem op de aanhanger zetten.  Rob had de hele dag gewerkt, dus bood ik aan om te rijden zodat hij nog even de binnenkant van zijn ogen kon bestuderen. In Zwolle aangekomen werden wij hartelijk ontvangen door mijn oude schoolvriendin, hier werden wij op een heerlijk homemade marcaroni maaltijd getraceerd. Na het eten snel even omkleden, nog een bakje koffie en op naar de start. Hier werden we weer warm ontvangen door de organisatie en kregen wij ons stempelboekje voor dit 400 kilometer brevet. Deze rit is onze kwalificatie rit om van de zomer de DutchCapitalTour te mogen rijden voor de Parkinson Vereniging. Bij de start waren er dit keer 8 velomobielen en rond de 45 racefietsers. Om 20:00 kregen we de briefing van Gerrit, geen bijzonderheden dit jaar en net als vorig jaar moeten wij ons ook dit keer weer aan de verkeersregels houden. In een groot peloton verlieten wij Zwolle, wij hebben rustig achteraan de groep gereden. Wij rijden toch ons eigen tempo en hechten geen waarde aan de eindtijd.


Net voorbij Kampen ging de zon onder en om 21:30 was het echt gedaan met het daglicht. Het grootlicht werd ontstoken en de we reden de nacht in. Net na middernacht reden wij de stadsgrenzen van Leeuwarden binnen. Hier gebeurt niet zo veel om dit uur, het was lekker rustig op straat en we reden zo naar de benzinepomp voor onze eerste stempel. Na een kop koffie was het tijd om de koude nacht weer te trotseren. Met af en toe een wolkbreuk en een hagelbui was het best aardig weer om te fietsen. Ergens in de polders tussen Leeuwarden en Groningen werden wij door de politie van de weg gehaald. Zij wilde ons erop attent maken dat onze achterlichten niet echt heel goed zichtbaar zijn. Dat wij ons daar even van bewust van zijn want in deze omgeving rijden er veel auto's te hard, en die zien ons dan te laat. Waarop wij in koor zeiden, dan moeten jullie daar iets aan doen:-) 

Ondertussen kwam er een peloton wielrenners voorbij waarvan er meerdere hele slechte of geen verlichting hadden. Maar goed, die zijn niet staande gehouden. Na een handdruk en een herhaling van de waarschuwing mochten wij verder en hebben wij de achtervolging in gezet. Net voor het pompstation in Groningen voor de tweede stempel hadden wij ze weer ingehaald:-) Wat een verschil met Leeuwarden, je kan wel merken dat dit een studentenstad is. Hier is zelfs zo midden in de nacht leven in de brouwerij. 

De volgende etappe was het lastigste, de zon komt op en je lichaam begint echt te protesteren dat het geen slaap heeft gekregen. Voor Stadskanaal hebben wij even een powernap gedaan langs de kant van een boerenweggetje. Zo makkelijk zo'n Velomobiel, hoofd achterover en snurken maar. In Statskanaal heb ik ook nog ergens een seconde gemist en reed ik een stoeprand op waar ik van schrok. Stadskanaal is echt verschrikkelijk, het is zoooooo saai en alleen maar rechtdoor. Echt slaapverwekkend!

In Emmen ging net de Mc open om ons volgende stempeltje (sticker) te halen. Hier heb ik mij even opgefrist en een korte broek aangetrokken. Het bleef regelmatig even hagelen en regenen, dus de deksel was iedere keer even nodig. 


In Hengelo waren we precies op tijd bij van der Valk, ijstijd:-) Hier hebben we een uurtje gezeten om ons op te peppen om aan de laatste etappe te beginnen. Het is nog maar 78km, maar de wind tegen was krachtig en de kracht in de benen matig. Maar toen kreeg ik een sms'je van mijn vriendin of wij zin hebben om weer mee te eten. Nou dat hadden we wel, dat was een motivatie om door te blijven stampen op de pedalen. 
Toen wij om 18:00 weer in Zwolle aan kwamen waren we best moe en hongerig. Van Ineke kregen wij een lekker broodje en een warme kom soep. Hierna nog een 1 kilometer naar onze avondmaaltijd, verse kipsate met patat en een heerlijke salade. Na het eten een lekkere douche en de gewone kleren weer aan. Na de koffie hebben de fietsen weer op de aanhanger gezet en gingen wij richting huis. Wij hebben onophoudelijk zitten praten om elkaar wakker te houden. Bij Amersfoort begon ik hele zware ogen te krijgen en kon ik echt niet meer met Rob praten. We haden afgesproken dat we allebei wakker moesten blijven, dus we hebben de auto op een P gezet. Het raam op een kiertje en de portieren op slot en we waren beide binnen een minuut onder zeil. 1,5 uur later worden we weer wakker en zijn we verder gereden. Ik ben netjes thuis gebracht door Rob en ik kon zo in mijn eigen bedje rollen.


Miranda bedankt voor de lekker maaltijden en de gezelligheid aan de keukentafel.


20:00 start in Zwolle
00:23 Leeuwarden controle 1
03:58 Groningen controle 2
08:29 Emmen controle 3
12:40 Hengelo controle 4
18:04 finish in Zwolle

3 opmerkingen:

 1. Hoi Rob, Elmi, dit soort afstanden worden bijna routine voor jullie! Goed gedaan hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Herkenbaar verhaal :).

  Wel grappig dat ik geen drup regen gehad heb. Stadskanaal, het hele stuk voor Émmen eigenlijk is wel het saaiste stuk in de route inderdaad. Leeuwarden is ook geen pretje om door te fietsen vind ik, matige fietspaden!

  Succes met je DCT 2016. Had hem ook graag gefietst, maar het past helaas niet in de agenda....

  Groet Dirk

  BeantwoordenVerwijderen